Tuesday, 19 April 2011

mak bdk nak share skit...

HAK DI ANTARA DUA JANTINA...

Ada seorang doktor beragama islam, yang bekerja di sebuah hospital di negara barat. Doktor muslim ini amat disenangi serta dihormati keran mempunyai ilmu pengetahuan yang tinggi biarpun kesemua pakar di hospital berkenaan dari kalangan bukan islam.

Doktor muslim ini berkawan baik dengan seorang doktor beragama kristian. Walaupun berlainan agama, namun mereka tiada masalh untuk bekerjasama di dalam usaha merawat pesakit.

Suatu hari, dua orang wanita melahirkan bayi pada waktu yang sama di hospital tersebut. Si ibu pertama melahirkan bayi lelaki dan ibu kedua melahirkan bayi perempuan.

Masalah timbul apabila akibat kecuaian seorang jururawat, kedua-dua bayi tersebut telah bertukar.

Peristiwa ini telah menimbulkan kebingungan di kalangan para doktor di hospital berkenaan. Bagaimana untuk mereka mengenalpasti yang mana satukah ibu kepada kedua-dua tersebut.

Doktor beragama Kristian itu teringatkan teman baiknya, Doktor Muslim. Lantas beliau bertanya kepada temannya : " Dahulu, engkau mengatakan bahawa Al - Quran ada jawapan kepada semua persoalan dan mampu menjelaskan segala sesuatu kemusykilan. Oleh itu, cuba engkau tunjukkan kepadaku cara untuk mengetahui yang mana satukah ibu kepada kedua bayi-bayi ini !"

Jawab Doktor Muslim ini, " Benar, Al - Quran telah menerangkan segala-galanya. Aku akan tunjukkan kepadamu tentang kebenarannya."

Doktor Muslim itu meminta contoh air susu daripada kedua-dua ibu yang baru melahirkan anak itu. Tujuannya adalah untuk menjalankan ujian terhadap kandungan susu tersebut.

Setelah mendapat keputusan hasil daripada ujian tersebut, Doktor Muslim tanpa ragu-ragu memberitahu bahawa si ibu yang tinggi kandungan garam dan mineral di dalam air susunya adalah ibu kepada bayi lelaki manakala kandungan mineral yang rendah bermakna wanita tersebut adalah ibu kepada bayi perempuan.

Doktor Kristian itu kehairanan lalu bertanya. " Berdasarkan apa engkau berjaya mendapat keputusan mengkagumkan itu ?"

Lalu Doktor Muslim itu membacakan sepotong surah an-Nisa ayat 11 yang membawa maksud : " Allah telah mensyariatkan kepada kamu mengenai wasiat buat anak-anakmu di mana bahagian seorang anak lelaki adalah menyamai dua bahagian anak perempuan." ( Surah an-Nisa : 11 )

Doktor Muslim itu menerangkan kepada rakannya, " Melalui ayat ini, Allah menjelaskan bahawa satu bahagian lelaki bersamaan dengan dua bahagian perempuan. Bermakna bahagian lelaki adalah dua kali ganda berbanding wanita."

" Perbandingan kadar garam dan mineral pada air susu kedua-dua ibu tersebut sudah jelas menunjukkan bahawa kandungan yang terdapat di dalam air susu ibu lelaki dua kali ganda banyaknya berbanding susu ibu bayi perempuan. Inilah membuktikan siapa ibu kepada bayi-bayi tersebut."


1 comment:

  1. subhanallah...betapa setiap kejadian/perkara yg di cipta allah, banyak makna yg tersirat..

    ReplyDelete