Wednesday, 28 March 2012

mak budak nak share resipi buat telur masin....

salam semua...


ari nie mama nak share cara nak buat telur masin... bleh la try senang je cara die cume kene sabar sikit je... hehehehe... baru dpt resipi nie igt weekend nie nak try... mane la tau menjadi... next time xyah beli telur masin lg... lg2 bln pose... suke sgt sahur mkn nasi panas ngan ikan goreng + telur masin... sedap nye...=)


Bahannya: 

10 biji telur 
1 jag air (2 liter) 
500 gram garam (atau mengikut selera kemasinan sendiri) 


Proses: 

a) Pilih telur 

- Telur itik yang terbaik tetapi boleh juga menggunakan telur ayam. Bukan semua orang mudah mendapatkan telur itik. Sebenarnya telur ayam pun boleh juga digunakan cuma telur itik lebih tebal kulitnya dan sesuai dijeruk sebagai telur masin. Ia juga dikatakan lebih tahan lama dan hasilnya lebih sedap berbanding telur ayam. 

Di Malaysia tidak sukar mendapat telur itik bagi membuat telur masin tetapi sekiranya anda perantau di luar negara dan sukar mendapat telur itik, telur ayam boleh digunakan. 

- Saiz bukan masalah utama cuma telur jangan terlalu nipis kerana kelak mudah pecah. Jangan terlalu besar kerana telur akan saling berlaga di dalam bekas penyimpanannya jadi risiko pecah perlu diminimumkan. Pilih warna telur yang kehijauan. 

- Telur mesti sempurna, tidak boleh rosak ataupun pecah walau sedikit pun. Lubang halus pun tidak boleh kerana melalui lubang itu air boleh masuk dan merosakkan proses pemasinan telur. 

- Mesti menggunakan telur yang baru dan segar. 

b) Basuh telur sehingga bersih dan keringkan. 

c) Masak air dan garam dengan api perlahan sehingga garam larut dan likat. Biar sehingga sejuk atau semalaman. 

d) Tapis air garam bagi mendapatkan air garam yang betul-betul bersih tanpa kekotoran sampingan. 

e) Masukkan telur ke dalam air garam tadi. Pastikan air garam cukup penuh untuk menenggelamkan semua telur sekali gus. Tutup bekas kemas-kemas. 

f) Tulis tarikh di luar bekas penyimpanan supaya senang ingat tarikh pembuatannya. 

g) Selepas dua minggu, telur sudah boleh direbus. Kemasinan telur bergantung pada air garam tadi dan sekiranya terlalu masin, boleh rendam di dalam air biasa sehari dua bagi mengurangkan masin sebelum direbus. 

sumber: harian metro....

3 comments:

  1. nnt aku test dulu kalu jd aku supply kat ko ye... hehehehe...

    ReplyDelete
  2. hihi... orang pun suka makan telur masin, terutama makan dgn bubur nasi panas2. kena try buat la jugak, sekarang dah mahal kan nak beli banyak2.

    ReplyDelete